HEMA moet 118 miljoen aan overheid terugbetalen 

HEMA moet 118 miljoen aan overheid terugbetalen 

HEMA moet in totaal ruim 118 miljoen euro aan uitgestelde belastingen aan de Nederlandse overheid terugbetalen, waarvan 11,4 miljoen euro aan te veel ontvangen coronasteun (NOW). Dat blijkt uit de jaarrekening die HEMA onlangs bij de KVK heeft gedeponeerd. 

De Nederlandse keten maakte tijdens de coronacrisis gebruik van de mogelijkheid om uitstel van belasting aan te vragen. Het openstaande bedrag (106,9 miljoen euro) moet sinds eind 2022 in termijnen worden afgelost. Hier krijgt het Nederlandse bedrijf vijf jaar de tijd voor. 

Los van de uitgestelde belastingen, moet HEMA ook teveel ontvangen NOW-steun terugbetalen. Volgens het FD gaat het om 11,4 miljoen euro.

In totaal maakte HEMA vorig jaar 1,34 miljard euro omzet: een groei van 19,67 procent ten opzichte van 2021. Die groei is vooral te verklaren door de winkels die na de pandemie weer open mochten. Daarmee schreef HEMA zijn hoogste omzet sinds 2014. 

Daarentegen had de winst te lijden onder de marktomstandigheden: in 2022 bleef er onderaan de streep 32,9 miljoen euro over. In 2021 was dit 58,5 miljoen euro: een daling van 43,76 procent. De oorlog in Oekraïne en de stijgende inflatie maakten van 2022 een uitdagend jaar, meldt HEMA in het jaarverslag. 

Ook kromp vorig jaar het winkelbestand van HEMA met dertien winkels, waaronder alle fysieke locaties (vijf) in Spanje. In Frankrijk gingen er drie winkels dicht, in Nederland vijf. Wel kwamen er weer winkels in België (twee) en in Nederland (drie) bij. In totaal had de keten vorig jaar 741 winkels in Europa. 

Bij een franchisepartner heeft HEMA ook vier winkels in het Midden-Oosten en vier in Mexico. Voor komend jaar worden Duitsland en Oostenrijk als potentiële groeimarkten gezien.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!