'Buurtwinkels verdwijnen in kleine gemeenten'

'Buurtwinkels verdwijnen in kleine gemeenten'

Buurtwinkels staan flink onder druk: in de afgelopen vier jaar sloten honderden winkels hun deuren. Winkeliers in gemeenten met maximaal vijfduizend inwoners hebben nu moeite om het hoofd boven water te houden.

Dat vertelt Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraaten aan Nu.nl. Buurtwinkels zijn door hun ligging vaak een uitkomst voor ouderen en personen zonder vervoer, en hebben volgens een sociale functie.

Kleinere ondernemers in de grensstreek hebben met name moeite het hoofd boven water te houden. “De accijnzen op producten als drank, tabak en andere producten liggen in Duitsland veel lager. Consumenten die net ten oosten van Amersfoort wonen, halen hun spullen liever daar omdat het goedkoper is”, aldus Hoogstraaten. Ook hebben de buurtwinkels, net als andere winkeliers, ook te dealen met hoge inflatie, stijgende loonkosten en een personeelstekort.

Het Vakcentrum verwacht dat er volgend jaar nog 500 winkels gaan sluiten, als het tabaksverbod ingaat. Een‘flinke strop’ voor de winkeliers: volgens de directeur lopen ze door het verbod veel omzet mis. "Dan gaat het niet zozeer om tabak, maar om aanvullende boodschappen.” 

Daarentegen blijven kleine winkeliers in grote steden volgens het Vakcentrum wel overeind. Daar is een toename van het aantal verkooppunten gesignaleerd. “Deze winkels hebben een transformatie doorgemaakt door zich aan te passen aan de wensen van de klant. Dat betekent sneller en makkelijker een kant-en-klaar broodje kunnen kopen via contactloos betalen.”

Op 1 juli 2024 gaat het tabaksverbod in supermarkten in. Dat heeft veel gevolgen voor winkeliers, klein én groot. "Als zij deze omzet kwijtraken, wordt het een stuk lastiger om te overleven. Vind dan maar eens alternatieven." Geen member? Kijk hier voor de opties.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!