Shoeby in financiële problemen, bereidt WHOA-akkoord voor

Shoeby in financiële problemen, bereidt WHOA-akkoord voor

Shoeby kan niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen en wil zijn schuldenlast saneren middels een WHOA-akkoord. Dat blijkt uit een brief die RetailTrends in handen heeft. 

Modeketen Shoeby wil een faillissement afwenden door een akkoord te sluiten met zijn schuldeisers. Dat blijkt uit een brief aan schuldeisers en leveranciers, die RetailTrends in handen heeft. 

Shoeby is in financiële moeilijkheden gekomen als gevolg van de coronacrisis en de lockdowns. Daarnaast spelen de inflatie en verminderde koopkracht de keten parten.

Door de verliezen van de afgelopen jaren is een hoge schuldenlast opgebouwd. Het bedrijf is naar eigen zeggen niet in staat de schuldenlast af te lossen omdat de operationele kasstroom daartoe ontoereikend is. 

‘Als gevolg daarvan wordt het voortbestaan van VDF c.s. (vennootschap waaronder Shoeby valt, red.) bedreigd. Om een faillissement te voorkomen, is het noodzakelijk dat de schuldenlast van VDF c.s. wordt gesaneerd. Indien er geen maatregelen worden getroffen, kan VDF c.s. over enkele weken niet meer aan haar verplichtingen voldoen.’


Whoa-akkoord

Shoeby wil zijn schuldenlast nu saneren middels een WHOA-akkoord. Schuldeisers ontvangen dan een percentage van hun vordering, tegen finale kwijting. Het bedrijf heeft een financier gevonden die het benodigde bedrag beschikbaar wil stellen, mits de schuldeisers akkoord gaan.

Shoeby is naar eigen zeggen 'in de kern een gezond en solide familiebedrijf. Dat heeft het in de afgelopen 42 jaar ook laten zien. Echter is zij in de afgelopen periode, als gevolg van bovengenoemde oorzaken in een uitdagende situatie terechtgekomen. Met het ingezette herstelprogramma in combinatie met een sanering van de schuldenlast is Shoeby in staat weer terug te keren naar een stevig fundament en dus een toekomstbestendige situatie.'

De WHOA-procedure is sinds 2021 van kracht. De wet is in het leven geroepen voor levensvatbare bedrijven met gezonde activiteiten, die vanwege hoge schulden in moeilijkheden zijn gekomen. Ook Big Bazar deed een beroep op de WHOA-procedure.  Die aanvraag is maandag afgewezen door de rechter.
 

De eerste Shoeby-winkel opende in 1981 in Den Bosch. De keten telt circa 200 vestigingen in Nederland en opende eind 2022 2 winkels in Duitsland. In deze RetailTrends-podcast vertelden medeoprichter Mieke van Deursen en dochter Jill die nu de dagelijkse leiding heeft, over hun familiebedrijf. 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 37.500 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!