150 kledingfabrieken in Bangladesh dicht wegens protesten

150 kledingfabrieken in Bangladesh dicht wegens protesten

Grote kledingproducenten die leveren aan merken als Levi's, H&M, Zara en Primark hebben in totaal 150 fabrieken in Bangladesh voor ‘onbepaalde tijd’ gesloten. Het fabriekspersoneel protesteert voor een hoger mininumloon, wat is geëscaleerd in geweld. 

De lokale politie meldt dat de fabrieken uit voorzorg zijn gesloten, nadat er bij de protesten 3 mensen om het leven kwamen. Ook raakten er tientallen gewond. Meer dan 70 fabrieken werden geplunderd en beschadigd. De politie heeft tegen 11.000 werknemers een aanklacht ingediend.

Het personeel in de fabrieken krijgt omgerekend een maandsalaris van omgerekend zo’n 70 euro. Vorige week werden de lonen door de overheid verhoogd naar 106 euro, wat is afgewezen: medewerkers eisen een minimumloon van 195 euro om de gestegen kosten van voedsel, huur en gezondheidszorg te kunnen betalen. 

Woordvoerders van Primark en H&M hebben aan de NOS laten weten dat er nog geen problemen zijn met de aanvoer van kleding.

Volgens persbureau AFP gaat het om fabrieken in Ashulia en Gazipur, die bekend staan als grote industriële steden. In Bangladesh staan zo’n 3500 kledingfabrieken met 4 miljoen medewerkers, die goed zijn voor 85 procent van de jaarlijkse export van het land.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!