Tien jaar geleden stortte in Bangladesh de textielfabriek Rana Plaza in. Bij de ramp kwamen meer dan 1100 mensen om het leven en raakten 2500 mensen gewond.
Rana Plaza, gelegen in de hoofdstad Dhaka, telde acht verdiepingen en bevatte vooral textielfabrieken. Er werkten zo’n 5000 mensen. De fabrieken produceerden onder meer voor merken als Mango, Primark en Walmart.
Het pand stortte in als gevolg van bouwkundige fouten en corrupte bestuurspraktijken. De instorting leidde tot beloften van betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie in de vorm van het Bangladesh-akkoord. Daarin staan afspraken tussen kledingmerken en vakbonden over het verbeteren van de brand- en bouwveiligheid in kledingfabrieken.
Wereldwijd hebben tweehonderd kledingmerken hun handtekening onder het akkoord gezet, waaronder Zeeman, WE Fashion, Wibra en G-star Raw. De afspraken die daar in staan verlopen dit jaar in oktober.
Uit de video hieronder blijkt onder meer dat grote merken als Amazon en Walmart zich niet bij het akkoord hebben aangesloten. Ook wordt duidelijk hoe veilig het nu is voor werknemers in Bangladesh.
...