Retailjaar 2023: De meest gelezen nieuwsberichten

Retailjaar 2023: De meest gelezen nieuwsberichten

Een overzicht van de best gelezen nieuwsartikelen van afgelopen jaar.

Het woord failliet is in 2023 goed vertegenwoordigd in de meest gelezen artikelen. En als het woord failliet niet in de titel voorkomt, dan is een gevolg van faillissement of een andere financiële tegenvaller ook goed voor veel clicks. De uitzondering is het Stella-bericht van afgelopen maart, nog voor alle perikelen rond de e-bikeretailers later in het jaar.

1) Nog 5 BCC-winkels maken doorstart

Dit bericht valt in de schakel van goed nieuws van na het faillissement van BCC. Nadat MediaMarkt al 8 filialen van BCC wilde overnemen, bleek dat ook EP en Mikro-Electro, samen met Electro World nog 5 extra winkels over wilden nemen. De curatoren zetten er nog steeds op in om BCC in delen te verkopen.

2) 'Stella opnieuw afgetroefd door Gazelle'

In maart bleek uit onderzoek van de E-bike Monitor van Multiscope dat Gazelle het bekendste merk onder elektrische fietsen was. Op de tweede plaats volgen Stella en Sparta.

3) Shoeby in financiële problemen, bereidt WHOA-akkoord voor

Modeketen Shoeby wilde in september een faillissement afwenden door een akkoord te sluiten met zijn schuldeisers. Dat bleek uit een brief aan schuldeisers en leveranciers, die RetailTrends in handen had. Door de verliezen van de afgelopen jaren bleek een hoge schuldenlast opgebouwd. Het WHOA-akkoord was overigens een succes voor de retailer en faillissement werd voorkomen.

4) Gerry Weber in Oostenrijk failliet verklaard

De Oostenrijkse divisie van Duitse moderetailer Gerry Weber werd in juli failliet verklaard. Het ging alleen om de Oostenrijkse tak; winkels in het buitenland (zoals Nederland) werden niet door het faillissement geraakt. 
 

5) Winkels Noppies failliet: 34 miljoen euro schuld

De Nederlandse winkels van zwangerschaps- en kinderkledingmerk Noppies werden failliet verklaard. Task Retail is volgens het faillissementsverslag het enige bedrijfsonderdeel van Nine & Co dat failliet ging. Nine & Co zet de verkoop van het Noppies-merk door via de eigen webshops en onlineplaforms.

6) Lingeriewereld failliet door 'onverwachte en grote tegenvallers' 

Lingeriewereld werd in februari failliet verklaard. Uit het faillissementsverslag bleek dat de keten is bezweken aan de klappen van corona en bovenmatige kostenstijgingen sinds eind 2022.      

7) 25 Lidl-winkels dicht in België

In april werd er in de Lidl in België gestaakt. Het personeel wilde de Duitse discounter duidelijk maken dat ze de werkdruk niet meer aankonden. 
     

8) Makro sorteert voor op mogelijk faillissement

Groothandelsketen Makro verwacht nog jaren verlies te lijden, zo bleek in november. Het bedrijf heeft zelfs enkele maatregelen genomen voor het geval een bankroet onafwendbaar is, Een woordvoerder van Metro zei echter tegen RTL dat geen sprake is van voorbereiding op een faillissement. Hij spreekt van ‘een interne juridische herstructurering van de portfolio aan eigendommen, om die in lijn te brengen met de normen die Metro hanteert.
 

9) Verlies Picnic 200 miljoen, bijna verdubbeling

Picnic leed 208,7 miljoen eruo verlies in 2022. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2021. Picnic ziet dat echter niet als een probleem. Picnic-oprichter Michiel Muller zei tegen het FD dat het grotere verlies veroorzaakt is door hogere investeringen. Daar gaat de etailer dit jaar mee door. 

10) Score Group failliet door grote coronaschulden

Score Group werd in juni failliet verklaard. De reden waren grote coronaschulden. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen 'alles geprobeerd om uit de situatie te komen.'
 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!