Retailjaar 2023: Cijfers

Retailjaar 2023: Cijfers

Retail gaat veel over cijfers. Ook op RetailTrends komen dagelijks getallen voorbij. Daarom het retailjaar in 10 cijfers.

Retail gaat veel over cijfers. Ook op RetailTrends komen dagelijks getallen voorbij. Daarom het retailjaar in 10 cijfers.

 

1

De ‘eerste’ is vrijwel altijd noemenswaardig. Een paar voorbeelden van retailers die dit jaar winkel nummer 1 opende in Nederland waren: Valentino, Kapten & Son en Aurélien. Ook de lang aangekondigde Bingo supermarkt en EasyToys zijn vanaf dit jaar te zien in de fysieke winkelstraat in Nederland.

50

Aldi en Lidl zijn dit jaar precies 50 jaar in Nederland. In het artikel omtrent het jubileum blijkt dat het niet zo vanzelfsprekend is om de 50 te halen in Nederland. Concurrenten Basismarkt, Edah, Kopak, Disky zijn allemaal verdwenen als discounters.

101

Met 64 hoofdkantoorbanen en 37 geschrapte leidinggevende functies staat de teller na meerdere reorganisaties bij de Bijenkorf inmiddels op 101 ontslagen. Tel daarbij de stakingen en de moeilijke tijd van het moederbedrijf bij op en het blijkt een roerig jaar voor het luxewarenhuis.

198

Uit cijfers van het CBS bleek dat in augustus het totaal aantal retailfaillissementen in het jaar opgelopen was tot 198. Dat was toen al meer dan het totaal van 193 in 2022. Inmiddels staat de teller, exclusief december al op 279.

300

Albert Heijn opende in oktober officieel het nieuwe gerobotiseerde distributiecentrum. De supermarktketen is trots op de 300 robots die op 5000 kilometer aan rails boodschappen verplaatsen en zo het werk voor de medewerkers verlichten.

977

In februari kwam Locatus met het jaarlijkse lijstje over welke retailers het vaakst in de Nederlandse winkelstraat zijn. Kruidvat staat al jaren op 1 en had op dat moment maar liefst 977 filialen.

2500

In november maakte Action bekend zijn 2500ste filiaal te openen in Europa. De mijlpaal werd behaald in Madrid. Action breidt snel uit: vorig jaar in januari werd de 2000e winkel van de discounter in Praag geopend. De 1000e winkel van Action werd 5 jaar daarvoor, in 2017, geopend.

28.000

Massaontslag bij Amazon. In maart wordt bekend dat er bij de retailer in totaal 28.000 mensen op straat komen te staan.

35.000.000

Oud-RetailRookie Crisp haalde in november 35 miljoen euro groeigeld op. Daarmee wil de online super verder verduurzamen en groeien binnen bestaande markt. Volgend jaar hoopt het bedrijf winstgevend te zijn.

500.000.000

500 miljoen euro. Dat is wat Ahold Delhaize volgens topman Frans Muller binnenhaalt aan reclame-inkomsten via retail media. Het doel is om in 2025 op dit gebied 1 miljard binnen te halen.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!