JD.com wint rechtszaak tegen Alibaba

JD.com wint rechtszaak tegen Alibaba

De Chinese webwinkelreuzen JD.com en Alibaba beschuldigden elkaar van monopoliepraktijken. JD.com heeft die rechtszaak gewonnen.

Alibaba moet 1 miljard yuan (zo’n 125 miljoen euro) betalen aan JD.com. Dat oordeelde het Hoge Volksgerechtshof in Peking. Tmall, het merkenplatform van Alibaba, zou misbruik hebben gemaakt van haar marktdominantie. Het zou van verkopers eisen exclusief met 1 marktplaats samen te werken. JD.com zou hierdoor ernstige schade hebben geleden, meldt het in een verklaring.

Beide webwinkelreuzen beschuldigden elkaar van monopoliepraktijken. Volgens Alibaba zou JD.com ook merken en handelaars dwingen om ‘1 van de 2 te kiezen’. Alibaba laat via een woordvoerder weten aan Reuters dat ze op te hoogte zijn van de uitspraak en ‘de beslissing van de rechtbank respecteren’. 

Miljardenboete
Eerder, in 2021, kreeg Alibaba al een miljardenboete opgelegd van zo’n 2,3 miljard euro. Die boete was de uitkomst van een onderzoek dat werd ingesteld naar de macht van Alibaba. De boete word gezien als een vergeldingsactie, waarbij de Chinese overheid laat zien dat Peking de macht heeft en niet techbedrijven als Alibaba. 
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!