Opnieuw miljoenenboete Amazon vanwege privacyschending

Opnieuw miljoenenboete Amazon vanwege privacyschending

Amazon heeft een boete van 32 miljoen euro opgelegd gekregen door de Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL). Het e-commercebedrijf zou zijn personeel ‘overdreven’ in de gaten houden.

De medewerkers van Amazon France Logistique, het onderdeel van Amazon dat de boete heeft gekregen, moeten met een scanner al hun taken in real time documenteren. Daarbij wordt door het bedrijf informatie verzameld over kwaliteit, productiviteit en worden perioden van inactiviteit van elke werknemer nauwlettend in de gaten gehouden.

Volgens het CNIL is het illegaal om werknemers iedere pauze te laten rechtvaardigen. Daarnaast acht het CNIL het overdreven om de informatie van alle werknemers een maand lang te bewaren.

Het is niet de eerste keer dat Amazon in Europa onder vuur ligt vanwege een privacykwestie. In Nederland stapte Stichting Databescherming naar de rechter vanwege het onrechtmatig verzamelen van klantgegevens door de e-commercereus. Er is nog geen uitspraak in die zaak. In Luxemburg kreeg het bedrijf in 2021 een boete van 746 miljoen euro voor het schenden van privacy.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!