Amazon voor rechter gesleept wegens privacyschending

Amazon voor rechter gesleept wegens privacyschending

Stichting Databescherming Nederland is naar de rechter gestapt en klaagt Amazon officieel aan voor het onrechtmatig verzamelen van persoonsgegevens. De stichting neemt juridische stappen nadat het in juni al een claim indiende namens miljoenen Nederlanders. Toen zijn de partijen er niet uitgekomen.

Nu wordt Amazon officieel aangeklaagd voor het zonder toestemming vergaren en verhandelen van persoonlijke gegevens aan derde partijen. Daarnaast volgt het bedrijf hen met trackingcookies, aldus SDBN. Klanten worden hiermee op honderden veelgebruikte websites gevolgd. Ook als zij deze cookies geweigerd hebben. Het zou gaan om 5 miljoen Nederlanders.

Met alle data bouwt Amazon een gedetailleerd persoonlijk profiel, om persoonlijke advertenties te kunnen tonen. Het platform verdient veel geld door deze gegevens ook met derde partijen die verkopen via het platform uit te wisselen. Daarvoor beschikt Amazon niet over een geldige toestemming, aldus de stichting.

In de collectieve rechtszaak tegen het Amerikaanse e-commercebedrijf komt de stichting naar eigen zeggen op voor 5 miljoen Nederlanders een Amazon-account. De stichting waarschuwt ervoor dat de rechtszaak er 1 van de lange adem kan zijn. Voor 2026 wordt er geen uitspraak en vonnis verwacht.

Vorige maand werd Amazon in de Verenigde Staten ook al aangeklaagd, voor zijn een monopoliestatus. Ook in verscheidene Europese landen is de rechtszaal voor het bedrijf geen onbekende locatie. In het Verenigd Koninkrijk hing een claim van 1 miljard boven het hoofd, in Luxemburg een claim van 250 miljoen. In Frankrijk kreeg het bedrijf ruzie met de vakbonden die uiteindelijk uitmondde in een rechtszaak, waardoor er tijdelijk alleen nog maar essentiële producten mochten worden geleverd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!