‘Stella maakte fouten in btw-aangiftes’

‘Stella maakte fouten in btw-aangiftes’

Fietsfabrikant Stella heeft fouten gemaakt in zijn btw-aangiftes. Dat blijkt nadat de nieuwe eigenaar, de investeringsmaatschappij van Ben Mandemakers, de cijfers over 2022 onder de loep nam. Het bedrijf leed in dat jaar 18,9 miljoen euro verlies. 

Dat schrijft het FD op basis van het voorlopige jaarverslag over 2022. Sinds 2023 is de onderneming in handen van de investeringsmaatschappij van keukenondernemer Ben Mandemakers, DM Equity Partners.

Ceo Aldert de Boer schrijft dat de huidige directie ‘kritisch naar het verleden kijkt’. De Boer nam eerder de leiding al over van oprichter Daan van Renselaar. Dat leidde tot een foutherstel. De fietsenfabrikant paste het hoge en lage btw-tarief bij verkoop en diensten als onderhoud verkeerd toe. Stella moet 2 miljoen aan achterstallige omzetbelasting betalen aan de Belastingdienst. 

Het resultaat over 2021 valt onder meer door de btw-correcties lager uit. De eerder gemelde winst verdampt totaal door de correctie van 2,7 miljoen euro. Het bedrag aan te betalen omzetbelasting is over 2022 ruim verdubbeld, naar 8,8 miljoen euro.

18,9 miljoen verlies
Het verlies over 2022 kwam uit op 18,9 miljoen euro, op een omzet van 133,2 miljoen euro. Tijdens de coronaperiode kocht Stella te dure fietsen in, die door afnemende vraag en logistieke problemen niet werden verkocht. De huurverplichtingen zijn bovendien ook verdrievoudigd naar 12,3 miljoen euro. Het bedrijf voerde in het afgelopen jaar 2 reorganisaties door, waarbij zo’n 20 fte’s werden geschrapt.

Ook rapporteert Stella voor het eerst een negatief eigen vermogen, van 4,8 miljoen euro als gevolg van de btw-correcties. Het bedrijf ontving voor 8 miljoen aan leningen van aandeelhouders om de financiële problemen op te lossen. Later werd daar nog eens 5 miljoen bij verstrekt.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!