Geen doorstart in zicht voor winkelketen Dierspecialist

Geen doorstart in zicht voor winkelketen Dierspecialist

Net na het faillissement wilde een kleine groep franchisenemers nog een deel van de winkels overnemen. 

De dierspeciaalzaakketen Dierspecialist gaat hoogstwaarschijnlijk niet doorstarten. Hoewel een kleine groep franchisenemers een aantal winkels wilden openhouden, heeft geen enkele partij zich gemeld bij de curator voor een doorstart. 

Dierspecialist Retail is een fusie van de franchiseketens van Dobey en Faunaland, en werd op 1 februari failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam. Uit het eerste faillissementsverslag van curator Willem Overgoor blijkt dat geen van de bestuurders van de keten zich hebben gemeld als geïnteresseerden om het bedrijf over te nemen. 

Dat terwijl Stef van Amesfoort, voorzitter van de franchisevereniging, kort na het faillissement meldde dat tussen de 10 en 12 winkels wilden bekijken of ze na het faillissement hun zaak door konden voortzetten. "Eerdere plannen voor zo'n overname bleken niet te realiseren. Met een kleine groep kijken we nu of het alsnog kan", zei Amesfoort toen.

Het bedrijf telde ooit 170 vestigingen. Eind 2023 waren dit er nog 24: een aantal dat door het faillissement snel verder daalde. Door het faillissement kunnen winkeliers onder hun contract uit.

Toegenomen concurrentie
Het bedrijf noemt een sterk toegenomen concurrentie in de markt als belangrijkste oorzaak van het faillissement. Door de sterke opkomst van onlineaanbieders van dierenproducten en grote tuincentra die ook actiever werden in de markt, zag het bedrijf de concurrentie snel groter worden. De genadeklap kwam toen een belangrijke leverancier (Van Ree bv) failliet ging. Net als bij moederbedrijf Target Pet Holding, dat in januari al failliet werd verklaard, veroorzaakte dat veel onrust bij franchisenemers. Een groot aantal ondernemers gooide de handdoek in de ring.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!