Jumbo lijdt nog steeds miljoenenverlies in België

Jumbo lijdt nog steeds miljoenenverlies in België

De supermarktketen wist het tekort bij een hogere omzet wel terug te dringen.

Jumbo leed ook vorig jaar een miljoenenverlies in België. Bij een fors hogere omzet beperkte de supermarktketen het tekort wel, blijkt uit het onlangs gedeponeerde jaarverslag.

Het nettoverlies van Jumbo in België bedroeg vorig jaar 2,6 miljoen euro, tegen ruim 4 miljoen euro in 2022. In 2021 ging het om een nettoverlies van ruim 6 miljoen euro. 

De omzet steeg van 160,4 miljoen naar 210,6 miljoen euro in 2023. Dat was deels te danken aan de 6 nieuwe winkels die Jumbo opende, waarmee het totaal op 33 kwam.

Bruto versus netto
Jumbo meldde vorige week nog dat de omzet in België in de eerste 28 weken van 2024 met meer dan 20 procent was gestegen naar ruim 200 miljoen euro. Dat is de bruto-omzet, legt een woordvoerster degesvraagd uit. In het jaarverslag gaat het om de netto-omzet, zonder btw.

In de toelichting bij het jaarverslag staat dat Jumbo voor 2024 uitgaat van circa 8 nieuwe winkels in België. Die ambitie is inmiddels wat bijgesteld. Dit jaar komen er volgens de woordvoerster 5 bij, waaronder in september de eerste Food Markt in België, in Gent. "Naar verwachting openen we begin 2025 de andere 3 geplande winkels."

Franchisenemers
Van de 33 winkels waren er eind vorig jaar 13 in handen van franchisenemers. Inmiddels zijn dat er 16, die in Lanaken, Heusden-Zolder en Sint-Lambrechts-Herk zijn onlangs verzelfstandigd. Op de Food Markt na zijn alle nieuwe winkels die in België worden geopend van franchisenemers.

Jumbo, dat sinds 2019 actief is in België, sluit niet uit dat er meer eigen vestigingen worden overgedragen. "Dat is mogelijk, maar dat bekijken we per locatie."

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!