Ben & Jerry’s beschuldigt moederbedrijf Unilever ervan de ceo te willen afzetten. Dit zou niks te maken hebben met zijn werkprestaties, maar met zijn rol in het activisme van het merk, aldus Reuters.
In rechtbankstukken van de federale rechtbank in Manhattan meldt Ben & Jerry’s dat Unilever begin maart aankondigde Stever te willen vervangen zonder overleg met het bestuur van de ijsmaker. Het conflict draait om de onafhankelijkheid van Ben & Jerry’s op sociaal-maatschappelijk vlak. Er werd expliciet bij vermeld dat zijn werkprestaties geen punt van zorg zijn.
Eerder zou Stever al in functioneringsgesprekken zijn berispt voor het herhaaldelijk instemmen met de promotie van sociale doelen. Ben & Jerry’s beschuldigt moederbedrijf Unilever er dus nu van dat er ‘nieuwe niveaus van onderdrukking zijn bereikt’. Het merk, met activisme in het bloed, voelt dat het aan alle kanten het zwijgen wordt opgelegd. Zo stelt Ben & Jerry’s stelt dat Unilever verhinderde om Black History Month te eren en steun uit te spreken voor een pro-Palestijnse activist die dreigt te worden uitgezet uit de VS.
Unilever heeft nog niet gereageerd op de nieuwste beschuldigingen.
Strijd
Ben & Jerry’s werd in 1978 opgericht en sinds 2000 in handen van Unilever. Daarbij had het bedrijf bedongen om eigenhandig activistische beslissingen te nemen. Dat leek goed te gaan totdat Unilever in 2022 besloot om zijn ijs te verkopen in Palestijnse gebieden. Dit leidde tot een rechtszaak. Sindsdien liggen de twee regelmatig in de clinch, waarbij Ben & Jerry’s Unilever beschuldigt de oorspronkelijke afspraken te schenden.
Inmiddels is de relatie zo bekoeld, dat de oprichters zouden overwegen om het bedrijf weer terug te kopen. Voorlopig valt het merk echter nog onder Unilever. Het bedrijf is wel van plan later dit jaar zijn ijsdivisie, waaronder Ben & Jerry’s, af te splitsen.
Reacties 0