Minister wijst plan supermarkten voor Engelstalig etiket met QR-code af
Gepubliceerd op 26 maart 2025 om 08:51
Minister Beljaarts van Economische Zaken wijst het plan van supermarkten af om het Nederlandstalige etiket te vervangen door een Engelstalige variant met een QR-code naar Nederlandse productinformatie. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de VVD.
Volgens hem stellen de Europese etiketteringsregels strikte eisen aan de consumenteninformatie die verplicht op het fysieke etiket moet staan, zoals allergenen, de houdbaarheidsdatum en de ingrediëntenlijst. “Deze zijn belangrijk vanwege gezondheidsrisico’s en om misleiding van de consument tegen te gaan”, aldus de minister. Daarnaast schrijft hij dat productinformatie volgens Europese regels in een taal moet zijn die gemakkelijk te begrijpen is in het land waar het product wordt verkocht. Een Engelstalig etiket voldoet daar in Nederland niet aan. Ook wijst hij op technische beperkingen van een QR-code: “Niet iedereen in de samenleving is digitaal vaardig genoeg om zulke belangrijke informatie digitaal op te halen. Of is in het bezit van een smartphone.”
De topmannen van Plus en Jumbo, en een van de medeoprichters van Picnic, willen dat de overheid niet langer eist dat productetiketten in het Nederlands worden opgesteld. Zij denken dat supermarkten zonder verplichte etiketten in het Nederlands beter kunnen omgaan met stijgende inkoopprijzen die sommige A-merken hanteren en pleiten voor uniforme etiketten binnen de hele Europese Unie.
Verschillende prijzen in verschillende landen
Volgens de supermarkt-topmannen zijn etiketten met verschillende talen een van de redenen dat fabrikanten verschillende prijzen kunnen vragen in verschillende landen. Sommige A-merken zouden hogere prijzen aan Nederlandse supermarkten vragen dan aan branchegenoten in andere landen.
De minister ziet het voorstel niet als oplossing voor het onderliggende probleem van territoriale leveringsbeperkingen (TLB), waarbij fabrikanten leveringen aan Nederlandse supermarkten weigeren of hen doorverwijzen naar Nederlandse vestigingen met hogere prijzen. "Etiketteringsregels kunnen belemmerend werken voor het vrij verkeer van goederen in Europa. Ik zie dan ook zeker toegevoegde waarde in het gebruik van een QR-code, maar dat is niet de oplossing voor TLB.”
Beljaarts belooft in Brussel actief in te zetten op het aanpakken van de praktijken van fabrikanten en verwacht dat de Europese Commissie in juni met een strategie komt waarin TLB wordt meegenomen.