Het verlies van Plus is vorig jaar opgelopen van 31,2 miljoen naar 53 miljoen euro. Volgens de supermarktketen komt dat door het versneld afronden van de moeizaam verlopen fusie met Coop.
"Los van opstartkosten in de logistiek zijn er eenmalige kosten gemaakt in het ombouwen van Coop-winkels naar Plus (15,4 miljoen), de sluiting en voorbereiding van nieuwe distributiecentra (11,5 miljoen), kosten van de integratie van de 2 fusiebedrijven, de overdracht van Coop-winkels aan derden en de reorganisatie (24,7 miljoen euro)", meldt Plus. "Het nettoverlies over 2024 liep zoals gepland door deze versnelling op en wordt opgevangen in het eigen vermogen." Plus wijst erop dat de brutobedrijfswinst (ebitda) nog altijd 100 miljoen euro bedraagt.
Autonome groei 1,9 procent
De geconsolideerde consumentenomzet exclusief tabak is met 0,5 procent gestegen tot bijna 4,5 miljard euro. De autonome omzetgroei van de Plus-formule bedroeg 1,9 procent. Door het afstoten van winkels daalde het marktaandeel van 9,4 naar 9,2 procent.
"De duidelijke keuzes die we in 2024 hebben gemaakt dienen als basis voor een gezonde toekomst en het verstevigen van ons Plus-merk", zegt algemeen directeur Aart van Haren. "Er komt daarmee hernieuwde focus en aandacht voor commercie en natuurlijk onze klanten. En er is weer ruimte om de unieke aspecten van Plus zichtbaar te maken, zoals het waarmaken van onze duurzaamheidsambities en het centraal zetten van lokaal ondernemerschap. Dat is namelijk de kern van ons bedrijf."
Ombouwoperatie
In 2024 zijn 17 winkels omgebouwd van Coop naar Plus en is er 1 nieuw vestigingspunt toegevoegd. Daarmee kwam het totaal aantal Plus-winkels eind vorig jaar op 410 uit. Daarnaast zijn er diverse met name kleinere winkels overgedragen naar organisaties die volgens Plus dit type winkel een rendabele toekomst kunnen bieden.
De verwachting is dat in de zomer van 2025 Plus alleen nog maar winkels onder de Plus-formule heeft. Plus meldt dat er met partijen als Boon, Spar en Van Tol 'goede gesprekken' lopen 'om vrijwel alle betreffende Coop-ondernemers continuïteit te kunnen bieden'.
Complexe en weerbarstige fusie
"Het verloop van de fusie is complexer gebleken dan vooraf gedacht, in weerbarstige omstandigheden", zegt financieel directeur Douwe Snel. "De transitie investeringen, de integratie van het logistieke netwerk en de afbouw van Coop, maar ook het omzetverlies door het stoppen met de verkoop van tabak, drukten zichtbaar op ons financiële resultaat. Deze investeringen waren echter noodzakelijk om ons versneld en met focus weer naar 1 formule te werken."
Snel is wel tevreden over de autonome omzet van de Plus-formule. "In de tweede helft van 2025 laten we de eenmalige kosten en de focus op de fusie achter ons. In financiële zin is het eindpunt van de fusie dan in zicht. In de cijfers van 2025 zullen de effecten van de fusie nog wel zichtbaar zijn."
3 apr, 18:09
3 apr, 11:47
3 apr, 05:45