Twaalf etailers in de fysieke winkelstraat

Grote retailers als Amazon en Coolblue hebben online hun imperium opgebouwd. Toch trokken ook deze e-commercebedrijven op een bepaald moment de fysieke winkelstraat in. Ruim twee op de drie webwinkels in ons land heeft interesse in een stenen winkel, zo bleek uit onderzoek van vorig jaar. Maar om fysiek aanwezig te zijn is een permanente winkel niet de enige optie. Twaalf voorbeelden van hun voorgangers.

Warby Parker

“Wij geloven dat de toekomst van retail ligt op de kruising van e-commerce en fysieke winkels”, zei medeoprichter Neil Blumenthal na de opening van zijn eerste winkel. De opticien had naam gemaakt met de verkoop van goedkope designbrillen via zijn webwinkel, maar legde zijn eerste winkellocatie direct voor tien jaar vast. Acht fysieke vestigingen zijn er inmiddels, en die mogen er zijn ook.

Amazon

De geruchten over een eerste winkel van Amazon zijn al zo oud als de geruchten over de entree in Nederland. Nu dat laatste is gerealiseerd, is het wachten op een eerste winkel van de Amerikaanse retailreus. Een definitieve winkel welteverstaan, want Amazon experimenteerde al volop met tijdelijke winkels en initiatieven als de pakketkluis. Onlangs werd bovenstaade winkellocatie al gehuurd in Manhattan, maar het is de vraag of we daar ook een ‘echte’ Amazon-winkel gaan zien.

Zappos

Zappos volgt het voorbeeld van zijn eigenaar met de opening van het eerste fysieke verkooppunt in thuisbasis Las Vegas. De winkel van Amazons dochter is tot en met het eind van dit jaar geopend en ziet eruit als een echte kledingwinkel, met uiteraard een bestelzuil als bestelpunt.

JustFab

Branchegenoot JustFab is al een stap verder dan Zappos met de opening van een heuse flagshipstore in het najaar van 2013. De online abonneedienst voor schoenen was daarmee naar eigen zeggen de eerste in zijn soort die de stap naar de fysieke winkelstraat maakte. Net als online krijgen klanten in de winkel persoonlijk advies en kunnen ze video’s bekijken die bij de geselecteerde producten horen.

Birchbox

Birchbox startte in 2010 met het verzenden van doosjes cosmetica aan zijn klanten. Deze doosjes zitten vol met fullsize productsamples die aansluiten op hun persoonlijke voorkeuren. Mochten klanten enthousiast zijn over samples uit het doosje, dan kunnen zij het product direct online bestellen. De eerste stenen winkel herbergt producten van meer dan 250 merken en is voorzien van dezelfde kenmerken als de online winkel. Klanten krijgen aan de hand van de vragenlijst via de iPad direct een pakket samples mee naar huis.

Bonobos

Bonobos is een voorbeeld van een etailer die nooit van plan was om fysieke winkels te openen. “We zeiden dat we nooit offline zouden gaan”, zegt medeoprichter Andy Dunn. Tot de online modezaak voor mannen in de herfst van 2011 een testwinkel in New York opende en daaruit bleek dat ‘offline’ ook echt werkte. Het winkelbestand werd in een rap tempo uitgebreid naar inmiddels dertien zogenoemde Guideshops. Klanten moeten online een afspraak maken voor zijn één-op-éénservice. Elke aankoop wordt vervolgens opgestuurd.

Zalando

Een schreeuw van geluk klonk door Nederland toen Zalando vorig jaar bekendmaakte een tijdelijke winkel te openen in ons land. De winkel was een week lang gevestigd in een pand in de Kalverstraat en stond in het teken van de nieuwe najaarscollectie en om, jawel, het online shoppingconcept uit te leggen. “De mensen die nog twijfelen over online winkelen geven we graag uitleg”, verklaarde countrymanager Myrna Walsarie. In Duitsland beschikt de etailer over twee permanente (outlet)winkels.

Coolblue

Binnen Nederland zijn voldoende voorbeelden van fysieke etailers voorradig. De eerste winkel van Coolblue ging bijvoorbeeld alweer elf jaar geleden open in Rotterdam. Inmiddels staat de teller op vijf vestigingen, waaronder twee in België. Klanten vinden het prettig om een product vast te houden of om persoonlijk advies te krijgen, verklaart ceo Pieter Zwart de investering in fysieke winkels. "Bovendien merken we dat de online verkoop in de omgeving van onze fysieke winkels sterk toeneemt."

Bax-shop

Jochanan Bax richtte in 2003 een webwinkel op voor apparatuur voor dj’s. Van daaruit kwam Bax-shop.nl in de muziekinstrumenten terecht, waarna in 2012 de marktpositie werd versterkt met een flagshipstore in Goes. Dit jaar ging zijn eerste buitenlandse vestiging open in Antwerpen.

Leapp

Leapp is inmiddels alweer zover dat het winkelbestand in Nederland amper is uit te rekken. Alleen nog een winkel in Rotterdam en de tweedehands Apple-verkoper vindt het mooi geweest. Wat ons land betreft dan. Komend jaar moeten de eerste winkels in Nederland en België hun deuren openen.

Etsy

E-commerceplatform Etsy heeft in Amsterdam een fysieke winkel geopend die tot de kerst openblijft. Vorig jaar openden Ka-ching en Etsy al een pop-upwinkel in de hoofdstad, die tien dagen open was. In de winkel zijn handgemaakte en vintage artikelen te koop die normaal alleen via de website te bestellen zijn. Ook in Leiden en het buitenland werden dankzij lokale initiatieven tijdelijke vestingen geopend.

Wehkamp

Wehkamp? Ja, ook Wehkamp beschikte even over een winkel. In de P.C. Hooftstraat nog wel. In 2011 kreeg de etailer de nodige aandacht door zijn eerste stenen vestiging aan te kondigen. Dat het uiteindelijk om een limousine als ‘brandstore’ ging was dan ook een kleine teleurstelling. Kunnen we ooit nog een echte winkel van onze eigen etailgigant verwachten?

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in