Wat komt er nou in dat blauwe gebouw?

Door Nick Möller
Redactie RetailWatching

Winkelcentrum De Planeet zal niet bij iedereen direct een lampje doen branden. Ook een online zoektocht levert weinig op; er is geen website of Facebook-pagina gewijd aan het Utrechtse onderkomen. De meeste inwoners houden het graag bij ‘dat blauwe gebouw’ of Blue Building, zoals het winkelcentrum voorheen heette. Oudere inwoners zullen vooral herinneringen hebben aan Galeries Modernes of de Kwantum Hallen. Kennen we het straks als het pand van Hudson’s Bay?

De Planeet bevindt zich op de hoek van de Lange Viestraat met de Oudegracht. Het is een opvallende verschijning in het centrum van de Utrechtse binnenstad. Niet zozeer omdat het langs één van de hoofdlooproutes gevestigd is, maar vooral dankzij zijn blauwe gevel. Waarom dat blauw erop is verschenen weet overigens niemand, schreef het Algemeen Dagblad al eens. Het pand was ooit een monument van Nieuwe Zakelijkheid met zijn lichte constructie van staal en beton en veel ramen.

De retailgeschiedenis gaat terug naar 1904, als Grand Bazar Français naar de Lange Viestraat verhuist. Door de ene naar de andere zaak over te nemen, ontstaat er al gauw een enorm warenhuis. Een warenhuis waarin het publiek niet per se een aankoop hoeft te doen, iets wat erg ongebruikelijk is. Om nog meer mensen te trekken wordt in 1925 de naam gewijzigd in het wat luxer klinkende Galeries Modernes.

Foto: HKU

De warenhuisketen, die ruim dertig jaar terug zijn plek in de Nederlandse winkelstraten verloor, moet in 1939 toezien hoe het pand in Utrecht tot op de grond afbrandt. Twee jaar later opent Galeries Modernes een gloednieuw onderkomen op dezelfde locatie, waar de retailer het tot 1981 weet uit te houden. Dat de opheffingsuitverkoop meer klanten trekt dan alle jaren daarvoor, zal met de wijsheid van nu niemand verbazen. Joop Steenbergen van de Kwantum Hallen probeert er tien jaar lang nog het grootste warenhuis van Europa van te maken, maar slaagt niet in zijn opzet.

Het hoekpand wordt de laatste jaren door meerdere retailers gevuld. Zo vind je er tegenwoordig winkels van Blokker, Kruidvat, G-sus en een filiaal van AH to go. De bovenste vijf verdiepingen worden verhuurd aan de Hogeschool voor de Kunsten, maar die gaat de komende maanden al verhuizen naar een andere locatie. Met de huidige huurders worden momenteel onderhandelingen gevoerd over hun toekomst in het pand, want die ziet er hoe dan ook anders uit. Syntrus Achmea werd in 2012 eigenaar van het winkelcentrum en kondigde een jaar later aan het pand in oude luister te herstellen. De blauwe gevel moest weer plaatsmaken.

Anno 2016 zijn de werkzaamheden nog altijd niet begonnen. De vergunningen zijn wel rond, maar er moet volgens projectontwikkelaar Mark van Ginkel van Ivy Group eerst duidelijkheid komen over de invulling van het pand. Behalve over de toekomst van de huidige huurders, wordt ook gepraat over nieuwe partijen die het gebouw een nieuwe impuls kunnen geven. “De verwachting is dat we die binnen afzienbare tijd hebben gecontracteerd.”

Volgens bronnen van De Utrechtse Internet Courant wordt getracht Hudson’s Bay naar het winkelcentrum te halen. Boven het warenhuis moet een vestiging van La Place komen, zoals we dat eerder bij V&D zagen. Een logische gedachte, aangezien het Canadese retailconcern tijdens de misère van V&D liet weten hoe dan ook naar Nederland te willen komen. Vorig jaar kocht Hudson’s Bay al warenhuizen in België en Duitsland, nu moeten er zestig winkels onder de vlag van Galeria Inno en Saks Fifth Avenue Off 5th geopend worden in ons land. Bovendien liet de retailer eerder dit jaar doorschemeren te willen samenwerken met La Place-eigenaar Jumbo en ruimte te zien voor de horecaformule in zijn warenhuizen in België en Duitsland.

Retailexpert Ton Bos is enthousiast over het idee, zo laat hij weten via RetailNews. “Dit zou een geweldige impuls zijn voor de Utrechtse binnenstad. Tegenover De Bijenkorf en aan het begin van het winkelgebied van de Oudegracht. Het zal de 'loop' zeker gaan veranderen.” Bovendien zou een samenwerking met Syntrus Achmea volgens Bos de opmaat kunnen zijn naar een verdergaande samenwerking, bijvoorbeeld in steden waar de vastgoedeigenaar voormalige warenhuizen van V&D in zijn bezit heeft.

Of het zover komt is echter maar de vraag. Van Ginkel stelt dat er geen sprake is van de komst van Hudson’s Bay naar het te renoveren gebouw. Hij zegt geen idee te hebben waar het bericht vandaan komt. “Er is bij ons in ieder geval niets over bekend.” Hudson’s Bay laat via zijn woordvoerder weten niet in te gaan op de eventuele plannen om een winkel in Utrecht te openen, dus voorlopig rest de inwoners niets anders dan afwachten wie de opvolger van Galeries Modernes en de Kwantum Hallen wordt. Al zullen ze daar na 25 weinig spraakmakende jaren nog wel het geduld voor kunnen opbrengen.