Stichting De Thuiskopie heeft een hoger beroepszaak verloren tegen ondernemers die vanuit Duitsland blanco cd's leveren zonder thuiskopievergoeding te betalen.

De Nederlandse ondernemers opereren vanuit hun Duitse onderneming Opus. De stichting eist dat Opus de gebruikelijke heffing betaalt voor het kopiëren op de schijfjes van muziek en film. Fabrikanten en importeurs betalen die vergoeding en verwerken haar vervolgens in de prijs die de consument betaalt.

Het gerechtshof in Den Haag heeft de eis van de stichting afgewezen. Volgens het hof hoeft Opus de vergoeding niet te betalen omdat het bedrijf niet kan worden aangemerkt als een importeur. De rechtbank in Den Haag was in mei 2005 tot dezelfde conclusie gekomen.

De stichting overweegt in cassatie te gaan tegen de uitspraak bij de Hoge Raad, zei een woordvoerder vrijdag. Hij noemde de argumentatie van het hof onvoldoende en niet overtuigend. Zo vindt De Thuiskopie dat Opus wel degelijk een importeur is. “Het is tien kilometer over de grens bij Venlo gevestigd en richt zich via zijn websites voor het grootste deel op Nederlandse consumenten.”