Grillig jaar voor modedetailhandel

De mode-, schoenen- en sportdetailhandel heeft een grillig jaar achter de rug. “2007 was voor ondernemers een achtbaan vol pieken en dalen”, zoals bedrijfsadviseur Hester Gerritse het omschreef tijdens de presentatie van de jaarcijfers van branche-organisatie Mitex.

De gehele modedetailhandel behaalde een omzetgroei van 1,8 procent. Het jaar begon voortvarend. De schoendetailhandel bereikte een groei van 2,9 procent en de sportzaken noteerden een gemiddelde groei van twee procent.

Januari, februari en maart waren topmaanden, met plussen van tien procent of meer. Vanaf april verliep het voor de mode- en schoenenondernemers minder rooskleurig. Sommige maanden waren zelfs dramatisch slecht. Alleen september is nog een goede omzetmaand geweest. Het laatste kwartaal was vervolgens ronduit triest. De sportzaken hebben minder hoge pieken en dalen meegemaakt, hier verliepen de periodes redelijk stabiel.

Gerritse verklaart het grillige verloop door een toenemende onzekerheid van de consument, de verandering van het consumentengedrag en het weer. Voorzitter Jan Meerman merkte op dat het wel opvalt dat de professionele ondernemers het ‘erg goed’ doen en eigenlijk steeds beter doen, terwijl de zaken die het al minder deden steeds slechtere cijfers noteren.
In zijn algeheelheid wordt de modebranche wel ‘gezonder’. Er wordt beter gelet op het voorraadbeheer door betere planningen. Hierdoor houden ondernemers onderaan de streep meer geld over. Gelet op de diverse segmenten blijkt dat jeans, baby- en kindermode en bodyfashion het beste scoren. Vrouwen- en mannenmode blijven duidelijk achter in groei.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!