Alcohol uit de schappen bij overtreding

Supermarkten die bier, wijn en mixdrankjes verkopen aan jongeren onder de zestien jaar raken hun vergunning kwijt. Ze mogen dan geen alcohol meer verkopen en moeten de schappen dus leeghalen, zo meldt de Telegraaf woensdag.

Het kabinet komt volgens ingewijden binnenkort met een wetsvoorstel dat die drastische maatregel mogelijk maakt. De grens ligt bij drie overtredingen. Winkels die binnen één jaar drie keer worden betrapt bij de verkoop van drank aan jongeren moeten de vergunning inleveren en de alcoholverkoop staken. Klanten moeten voor bier, wijn en mixdrankjes dan naar een andere winkel.

De verantwoordelijke ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken), Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Klink (Volksgezondheid) zijn op dit moment druk in overleg over nieuwe maatregelen om het drankgebruik onder jongeren terug te dringen. Over enkele weken worden definitieve besluiten genomen.

De bevoegdheid om in te grijpen ligt bij de burgemeesters. Die kunnen nu ook al optreden, maar daar komt in de praktijk niets van terecht, omdat ze geen krachtige wettelijke instrumenten hebben. Er worden alleen op beperkte schaal boetes uitgedeeld. Sinds kort zijn caissières in supermarkten al wel verplicht vast te stellen of iemand 16 jaar is.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!