Lcd-monitor goedkoper

Veel lcd-schermen zullen waarschijnlijk in prijs dalen nu het Europees Hof een Nederlandse regel over invoerrechten naar de prullenmand heeft verwezen. Dat blijkt uit een beslissing van het Europese Hof van Justitie naar aanleiding van een vraag van de Nederlandse Hoge Raad.

Inzet van de discussie is de vraag wanneer een lcd-scherm een computermonitor, een videomonitor of een televisie is. Dat onderscheid is belangrijk, omdat over een computerbeeldscherm geen invoerrechten hoeven te worden betaald, terwijl een televisie de Europese schatkist veertien procent oplevert.

In Nederland hanteerde de fiscus een strakke definitie: wanneer een scherm een tuner heeft is het een televisie en anders een videomonitor of beeldscherm. Alleen als sprake was van een VGA-aansluiting zou het gezien worden als een computerscherm. Importeurs en transporteurs stelden in een salvo van rechtszaken dat een computerscherm voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden.

Uiteindelijk kwam de kwestie bij de Hoge Raad, die voor de definitie van een computerbeeldscherm om een uitspraak vroeg van het Hof van Justitie. Dat Hof stelt nu dat kijken naar een ingang onvoldoende is. De Hoge Raad moet nu bij de uitspraak de beslissing interpreteren. Dat zelfde geldt voor vergelijkbare zaken in Duitsland, Zweden en Denemarken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!