'EU moet winkeltijdenwet onder de loep nemen’

D66 wil van de Europese Commissie weten of de winkeltijdenwet in strijd is met EU-afspraken. Europarlementariër Sophie in 't Veld heeft maandag aan de commissie gevraagd de Nederlandse wet onder de loep te nemen.

De winkeltijdenwet bepaalt dat winkels maar beperkt open mogen zijn op zondag. Het kabinet wil met een wetsvoorstel het aantal koopzondagen beperken door scherper toe te zien op oneigenlijk gebruik van de toeristenbepaling in de wet. Die biedt de gemeenten de mogelijkheid meer koopzondagen toe te staan. Het ministerie van Economische Zaken zei vorige maand dat het nieuwe wetsvoorstel is getoetst aan het Europees recht en daaraan voldoet.

Maar volgens brancheorganisatie Detailhandel Nederland heeft het ministerie ‘zich er met een jantje-van-leiden vanaf gemaakt’. Detailhandel Nederland heeft de indruk dat Economische Zaken het wetsvoorstel helemaal niet heeft getoetst. Volgens de organisatie zijn er aanwijzingen dat het kabinetsplan wel degelijk in strijd is met de EU-regels. Juridische procedures hierover zouden tot schadeclaims kunnen leiden. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de winkeltijdenwet.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!