Winkelier wil uitstel btw-verhoging

CBW-Mitex vraagt namens winkeliers om uitstel van de btw-verhoging die per 1 oktober zou moeten ingaan. Door de geplande btw-verhoging uit te stellen, kunnen onnodige faillissementen onder winkeliers worden voorkomen. De belastingverhoging raakt vooral moderetailers , omdat zij hun collectie voor het najaar al hebben besteld.

“Dit kan het duwtje zijn waardoor ondernemers zeggen ‘ik stop ermee, dit trek ik niet meer’,” waarschuwt CBW-Mitex voorzitter Jan Meerman. Naast moderetailers hebben ook winkeliers in de elektronicahandel, witgoedbedrijven en drogisterijen deze signalen afgegeven.

Door het lenteakkoord van VVD, CDA, D66, Groenlinks en ChristenUnie gaat het btw-tarief per 1 oktober omhoog van 19 naar 21 procent. De ondernemers willen dat de verhoging wordt uitgesteld tot 1 januari 2013. Bij het bestellen van de lentecollectie kan namelijk wel rekening worden gehouden met het nieuwe tarief.

“Ik begrijp dat er bezuinigd moet worden,” zegt Meerman. “Maar ik denk dat de onderhandelaars zich bij de verhoging absoluut niet hebben gerealiseerd wat de gevolgen zijn.” Volgens Meerman krijgen ondernemers nu geen kans om in te spelen op beleidswijzigingen.

“Ik ben ervan overtuigd dat het voor de opbrengst voor de overheid geen verschil maakt,” reageert Frank Quix, als docent op de Universiteit van Amsterdam verbonden aan de Anton Dreesmannleerstoel. “Consumenten zullen uitgaven naar voren halen.”

In de modesector zijn in februari al de orders geplaatst voor de najaarscollectie. “Dat ligt al in het Verre Oosten klaar om verscheept te worden,” zegt Meerman. De voorzitter geeft aan dat het onmogelijk is om de prijzen van de herfstcollectie nog aan te passen aan de hogere btw. Daar komt bij dat het hogere tarief juist in het laatste kwartaal valt, traditioneel de beste maanden voor de detailhandel.

“Maar denk ook aan fietsenwinkels. Of de kerstspullen, die zijn ook allang besteld,” voegt Quix, tevens directeur van retailonderzoeksbureau Q&A, nog toe. “Dat er winkels gaan omvallen, is duidelijk. Maar door het uitstellen van de btw-maatregel kun je onnodige faillissementen voorkomen.” Volgens Quix kan die twee procent het verschil maken tussen winst en verlies.

Meerman denk dat het gros van de ondernemers de btw-verhoging voor eigen rekening zal nemen, bang om zich uit de markt te prijzen. “De prijs is nu berekend op een psychologische verkoopprijs. Een broek die 99 euro kost, ga je niet ineens voor 100,98 euro verkopen,” zegt hij. “En dat is dan nog los van de administratieve rompslomp die het kost om in een jaar met twee verschillende btw-tarieven te rekenen.”

De voorzitter van de branchevereniging voor mode-, schoenen- en woonwinkels schat dat er van de winkels in zijn branche 500 tot 1.000 moeten stoppen. “Het is een opstapeling van problemen voor ondernemers. Zij hebben al ingeteerd en privévermogen geïnvesteerd om de winkel draaiende te houden. Dit kan dan net het zetje zijn dat je niet wilt hebben.”

Meerman maakt zich erg ongerust over de ontwikkeling. “Winkels kunnen verdwijnen en met gemiddeld vijf werknemers per winkel verdwijnt er ook veel werkgelegenheid.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!