‘Non-food retail dupe van bezuinigingen’

De toch al zo geplaagde non foodretail krijgt het wederom voor de kiezen door de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen en verhoging van de btw. De sector dreigt te krimpen tot het niveau van het jaar 2000, meldt ING Economisch Bureau in een persbericht.

De non-food detailhandel zal in 2012 met 1,6 procent krimpen. In 2013 komt daar nog eens een krimp van 1,8 procent bovenop, verwacht het ING Economisch Bureau. De dalende omzet leidt bovendien tot een groter aantal faillissementen. Het niveau van 2009 is inmiddels zelfs overstegen, is in het persbericht te lezen.

De Nederlandse detailhandel verkeert al enige tijd in zwaar weer door het geringe consumentenvertrouwen en de dalende koopkracht, terwijl ‘het nieuwe winkelen’ juist om investeringen vraagt. “Het online kanaal professionaliseert in hoog tempo en vraagt  continue om investeringen”, vertelt Dirk Mulder, sectorspecialist handel bij ING. “Ook offline zijn aanpassingen nodig, omdat er meer en meer ingezet moet worden op winkelbeleving.”

ING Economisch Bureau meent dat overheden een belangrijke schakel zijn in het transformatieproces van het oude naar het nieuwe winkelen, onder meer door beleid met betrekking tot de ontwikkeling van winkelgebieden. Forse bezuinigingen zouden dit proces in gevaar brengen. “Juist door te innoveren kan de non food retail de bestedingen een boost geven en bijdragen aan herstel van de binnenlandse economie”, aldus Mulder.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!