Fiscus speurt actief naar fraude supermarktbranche

Na invallen bij zes voormalige Super de Boer-winkels door de fiscale opsporingsdienst FIOD maandagavond gaat de Belastingdienst nu actief op zoek naar fraude bij andere supermarkten. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft de Belastingdienst gevraagd de hele sector door te lichten.

“We sluiten niet uit dat fraude ook voorkomt bij andere ketens”, laat een woordvoerder van de Belastingdienst weten. “”Het risico daarop is groter als er veel contant geld in een sector omgaat.”

Het ministerie van Financiën schat dat bijna de helft van alle 240 franchiseondernemers van Super de Boer heeft gesjoemeld. De ondernemers drukten geld achterover, betaalden overuren van hun personeel zwart uit, sjoemelden met rekeningen van leveranciers, retourleveringen van klanten en met kassa’s.

In totaal is 18,3 miljoen euro aan omzet niet in de boeken terechtgekomen. “Door de fraude is de schatkist 1,5 miljoen euro misgelopen”, vertelt woordvoerder Adriaan Ros van de fiscus. Het gaat volgens de FIOD om omzetbelasting, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting.

De ondernemers liepen tegen de lamp omdat ze elke keer ronde bedragen terugboekten. Staatssecretaris Frans Weekers wil weten of deze vorm van belastingontduiking en fraude inderdaad in de hele supermarktbranche speelt. Daarom laat hij een grootschalig onderzoek instellen. Albert Heijn en Lidl melden nog geen verzoeken te hebben gehad van de FIOD om de boeken in te mogen zien.

Er blijken familieverbanden te bestaan tussen de gearresteerden, anderen waren goede bekenden van elkaar. “Ik kan me niet voorstellen dat je deze trucs leert op de opleiding”, meent Adriaan Ros. “Ze zullen er waarschijnlijk met elkaar over gesproken hebben.”

Piet U. uit Zijndrecht en John D. uit Klundert zijn al jaren goede vrienden. Ook zijn er onder de arrestanten een aantal broers. Zo ook Gerrit en kees van Altena uit Hoevelaken. “Ik weet niets van fraude”, reageert Gerrit Altena. “Geen probleem dat de FIOD de boeken in beslag heeft genomen. Hier is geen fraude gepleegd. Verder kan ik er niets over zeggen. We wachten af.”

Voor het personeel kwam de arrestatie van hun leidinggevenden heel onverwacht. Personeel is zwart uitbetaald en vreest nu de fiscus achter zich aan te krijgen. Ook voor familie is alles erg onzeker. Zo heeft Benita Ponsioen, vrouw van ondernemer Kippersluis, drie uur lang op de bank toegekeken hoe haar huis doorzocht werd door de FIOD. “We wisten niet wat ons overkwam. Ik heb geen idee wat ze dachten te vinden”, vertelt zij.

Jumbo liet in een reactie weten niet op de hoogte zijn van grootschalige fraude. Oud-directeur van Super de Boer Niels van Onkenhout distantieert zich van alle mogelijke vormen van fraude.

Het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst stuitten in 2008 bij toeval op de fraude. Zij troffen bij boekencontrole bij toeval twee gevallen van fraude aan. Daarop is vorig jaar een groter onderzoek opgestart. Alle winkels van Super de Boer werden doorgelicht, hierdoor kwam aan het licht dat de fraude wijdverbreid was.

De maximumstraf die de ondernemers boven het hoofd hangt, is vier jaar cel.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!