Merknaam IKEA nu ook in Nederlandse handen

Het merk IKEA wordt volledig Nederlands. De door IKEA-oprichter Ingvar Kamprad beheerde Lichtensteinse holding Interogo heeft de meubelmerknaam voor negen miljard euro verkocht aan dochteronderneming Inter Ikea Systems in Delft.

De interne verschuiving van de merknaam naar Nederland moet een einde maken aan de onduidelijkheid over de vestiging van het bedrijf en de plaats waar belasting wordt afgedragen, zo geeft een woordvoerder aan. Vooral in Zweden zijn de onduidelijke macht van de familie Kamprad over IKEA, de geldstromen van het van oorsprong Zweedse bedrijf en de ingewikkelde structuur met holding en bedrijven in verschillende landen regelmatig onderwerp van discussie.

IKEA Delft was al eigenaar van het concept van de meubelwinkels van de keten. Het hoofdkantoor is al een aantal jaren in Nederland gevestigd, vanwege het gunstigere belastingklimaat. Door nu ook het eigendom van de merknaam naar Nederland over te brengen hoopt IKEA alle onduidelijkheid over het concern weg te nemen.

Moederholding Interogo in Liechtenstein blijft wel het overkoepelende orgaan voor alle IKEA-bedrijven. Interogo zou volgens eerdere schattingen een vermogen van zeker 10 miljard euro hebben, nog voor de verkoop van de merknaam aan de Nederlandse IKEA-dochter.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!