De Nederlandse detailhandelsomzet is in augustus met 0,7 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De prijzen stegen met 2,4 procent, het volume kromp met drie procent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het CBS.
Augustus kende dit jaar een woensdag minder en een zaterdag meer dan in 2012. Dat had een 'positief koopdageffect' van ongeveer een procent. In juli groeide de detailhandelsomzet nog met 1,2 procent, dankzij een extra koopdag. De omzet in de maanden juni, juli en augustus lag dit jaar gemiddeld een procent lager dan in 2012.
De omzet- en volumekrimp in de non-foodsector kwam in augustus lager uit dan de maanden ervoor. De omzet daalde met twee procent, terwijl het volume met 3,7 procent kromp. De prijzen stegen met bijna twee procent.
De doe-het-zelf- en consumentenelektronicabranche zijn het hardst getroffen, terwijl winkels in bovenkleding en woningsinrichtingsproducten een lichte omzetdaling noteerden. De omzet van drogisterijen, textielsupermarkten en winkels in huishoudelijke artikelen viel in augustus hoger uit dan vorig jaar.
De foodbranche noteerde een omzetstijging van drie procent. De prijzen stegen met 3,9 procent, terwijl het volume met een procent kromp. Supermarkten waren goed voor 3,3 procent omzetgroei, hoewel ook die sector het volume met 0,3 procent zag krimpen.
De omzetstijging van postorderbedrijven en internetwinkels kwam op ruim zes procent uit, de kleinste toename in een half jaar.
Reacties 0