De Nederlandse overheid heeft buy now pay later-aanbieders gevraagd om te stoppen met hun activiteiten in de fysieke winkelstraat. Dat melden Minister van Financiën Eelco Heinen en Staatssecretaris van Rechtsbescherming Teun Struycken in een brief aan de Kamer.
De overheid maakt zich zorgen over oplopende schulden bij consumenten en wil kwetsbare groepen beter beschermen. Het ministerie richt zijn pijlen op dit moment vooral op aanbieders Adyen en Klarna.
“We zullen de uitbreiding van BNPL naar fysieke winkels tegengaan”, aldus de wetgevers. Daarbij moet wel worden aangetekend dat dit vanwege de Europese wetgeving nog niet mogelijk is. Het kan op dit moment hooguit een tijdelijk verbod worden. Het verbod zou dan kunnen ingaan vanaf november 2026. Mogelijk betreft dit dan alleen fysieke winkels.
De overheid maakt zich ook zorgen omtrent achteraf betalen in de e-commerce. Het kabinet roept met klem partijen op die (nog) niet zijn aangesloten bij de gedragscode om zich te houden aan afspraken, zoals het controleren van de leeftijd van alle klanten. In dit verband zijn gesprekken gevoerd met Tinka, Bol, Zalando en Amazon.
De overheid onderzocht 42 miljoen buy now pay later-transacties. Bij 1,7 miljoen daarvan (4 procent) zijn incassokosten in rekening gebracht vanwege een betalingsachterstand.
Reacties 0