Huismerkleveranciers van supermarkten moeten de nieuwe anti-fraude module Food Fraud aan hun voedselveiligheidssysteem toevoegen. Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Volgens het CBL is het ‘onbegrijpelijk’ dat Nederlandse supermarkten, een jaar na alle commotie rondom vleesverwerkers, hun administratie en kwaliteitssystemen nog steeds niet op orde hebben.
Een jaar nadat de zaak bekend werd waarin paardenvlees als rundvlees werd verkocht, is er wederom een vleesverwerker beschuldigd van het verwerken van paardenvlees in rundvlees. Ditmaal gaat het om vleesverwerker Van Hattem uit Dodewaard. Volgens het CBL bestaat er voor deze voedselfraude ‘geen enkel excuus’.
“De consument moet erop kunnen vertrouwen dat wat op het etiket staat, ook in de verpakking zit”, aldus een woordvoerder van het CBL. Volgens haar is er voor fraudeurs en sjoemelaars in de voedselketen geen plaats. De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) sluit zich hierbij aan. “Traceerbaarheid van grondstoffen is voorwaarde nummer een voor een betrouwbare keten.”
Volgens supermarktketens DekaMarkt, DEEN en Vomar moeten bedrijven die frauderen met voedsel hard worden aangepakt. “Het is goed dat ook de overheid nu maatregelen treft.” Food Fraud wordt eind deze maand gelanceerd door de Global Food Safety Initiative, onderdeel van het wereldwijde Consumer Good Forum. Volgens het CBL werken naast huismerkleveranciers ook overige leveranciers er hard aan om te voldoen aan de nieuwe eisen.
Supermarkten scherpen voedselveiligheidseisen aan
Gepubliceerd op 10 februari 2014 om 00:00
Reacties 0