Inflatie naar laagste stand sinds juni 2010

De Nederlandse inflatie is in januari gedaald naar 1,4 procent. Daarmee ligt de inflatie op het laagste niveau sinds juni 2010. Dat blijkt uit cijfers die het CBS donderdag publiceerde. In december steeg de inflatie onder invloed van de prijsontwikkeling van benzine en kleding nog licht, naar 1,7 procent.

De prijsontwikkeling van elektriciteit zorgde voor de huidige verlaging van de cijfers. Daarnaast is het effect van de verhoging van de assurantiebelasting op verzekering uitgewerkt. De inflatie werd in januari dit jaar gestuwd door de stijging van 7,2 procent van de motorrijtuigenbelasting. Daarnaast werden premies voor aanvullende ziektekostenverzekeringen gemiddeld 2,8 procent duurder.

De inflatie in ons land ligt nu weer nagenoeg gelijk met die in de eurozone. De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HCIP) daalde in Nederland naar 0,8 procent. In de eurozone lag de inflatie in januari op 0,7 procent, berekende Eurostat eerder. Sinds oktober 2012 was de Nederlandse inflatie door verschillende overheidsmaatregelen fors hoger dan in de eurozone. Een groot deel van die maatregelen is nu uitgewerkt, aldus CBS.

Eerder:
Kledingprijs stuwt inflatie omhoog
Inflatie eurozone onverwacht gedaald

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!