IKEA moet FSC-keurmerk inleveren

IKEA moet een flink deel van zijn FSC-keurmerk inleveren vanwege het kappen van monumentale bomen. Na een controle van FSC blijkt dat dochterbedrijf Swedwood in de Russische streek Karelië vitale biotopen kapt, soms van zo’n zeshonderd jaar oud. Het Russische hout kan hierdoor niet langer duurzaam genoemd worden, zo schrijft Trouw.

Het is nog niet duidelijk of de winkelketen het keurmerk definitief kwijtraakt. Volgens Swedwood gaat het om een ‘uiterst tijdelijke’ maatregel, die volgens het bedrijf niets te maken zou hebben met het kappen van oud hout. Opvallend is dat Swedwood vorige maand nog bekendmaakte tijdelijk te stoppen met de grootschalige kap in de regio en zich te richten op de bossen rond de Russische plaats Tikhvin. Aangezien Karelië een van de belangrijkste kaplocaties is, is de afstoting een behoorlijke stap. 

Volgens Zweedse en Russische milieuorganisaties kapt Swedwood jaarlijks 560 hectare oerbos. Omdat houtkapbedrijven zelf kunnen bepalen wie hen certificeert, heeft FSC volgens de Zweedse organisatie Protect the Forests hier voor zijn eigen belang niets van gezegd.

In 2008 trok Milieudefensie duurzaamheidslabels van IKEA’s tuinmeubelen terug, nadat niet kon worden gegarandeerd dat het hout afkomstig was uit verantwoord beheerde bossen. Zo wordt op locaties in Zuidoost-Azië veel illegaal gekapt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!