Oprichter: ‘Macintosh heeft Kwantum verkwanseld’

Oprichter Joop Steenbergen wil winkelketen Kwantum graag weer overnemen van Macintosh Retail Group. Het retailconcern kocht de formule in 1986 van Steenbergen, maar heeft het laten verkwanselen. Dat stelt de oprichter van de vroegere Kwantum Hallen in De Financiële Telegraaf.

Het doet Steenbergen pijn om te zijn dat de winkelketen afglijdt. Toen hij bijna dertig jaar geleden 48 winkels verkocht aan Macintosh, waren die volgens hem goed voor 250 miljoen gulden per jaar. Nu komen honderd vestigingen gezamenlijk tot een jaaromzet van 180 miljoen euro. “Het is zo zonde dat er geen bijhandel meer is. Juist daarmee maakten we van Kwantum een succes.”

De winkelketen was volgens hem met grote aantallen en een sterk wisselend assortiment de voorloper van Action. Dertig procent van de omzet kwam van randartikelen die tegen aantrekkelijke prijzen werden verkocht. “En juist die overige dertig procent zorgde ervoor dat de winkels vol met mensen waren.”

Action is inmiddels de grootste concurrent van Kwantum, stelt Steenbergen. Ook winkelformules als Blokker en HEMA laten zich volgens hem door Action omzet afpakken. “Action zet alle andere ketens op verlies”, stelt de oprichter. “Ook Kwantum voelt dat en verliest veel geld.” Als het zo doorgaat, gaat Kwantum volgens hem ‘door het putje’.

Hoewel Steenbergen denkt dat Macintosh op den duur af wil van de winkelformule, acht hij de kans dat hij Kwantum weer in handen krijgt niet heel groot. Toch kriebelt het wel om Kwantum weer om te toveren tot de formule waarbij een winkelopening voor verkeerschaos zorgde. Huidig Macintosh-ceo Frank De Moor is daar volgens hem niet toe in staat. “Die kan het niet. Die man heeft nauwelijks lef.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!