Eenderde van winkeliers doet geen aangifte

Een op de drie winkeliers doet geen aangifte meer bij de politie van strafbare feiten als winkeldiefstal of vernieling. Dat concludeert het NCRV-programma Altijd Wat Monitor op basis van onderzoek onder ruim achthonderd winkeliers. De belangrijkste reden is volgens ondernemers dat het ‘toch geen zin’ heeft om aangifte te doen.

Verder stelt ruim eenderde van de ondervraagden dat de politie hen ontmoedigt om strafbare feiten aan te geven. Daardoor ontlopen criminelen hun straf, stellen Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland en Koninklijke Horeca Nederland in een gezamenlijke reactie. Zij pleiten ervoor dat elke aangifte op locatie wordt afgehandeld, waardoor een gang naar het politiebureau niet noodzakelijk meer is.

De brancheorganisaties willen dat de politie na verloop van tijd informatie geeft over de status van de aangifte. Daarnaast moet de aangifte worden opgenomen door een gediplomeerd agent, in plaats van de buitengewoon opsporingsambtenaar die volgens hen steeds vaker wordt ingezet.

Het ministerie van Justitie deelt het beeld dat politie winkeliers bewust ontmoedigt om aangifte te doen niet, laat een woordvoerder weten. Daarnaast stelt hij dat tweederde van de ondernemers wel aangifte doet; meer dan uit recente cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum bleek. “Uiteraard zijn alle inspanningen erop gericht om deze cijfers nog verder omhoog te krijgen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!