Jumbo tekent convenant tegen belastingfraude

Jumbo- en C1000-supermarkthouders die omzetfraude pleegden, kunnen dat dankzij een convenant tot 1 juli boetevrij melden aan de Belastingdienst. “Dit biedt eventuele fraudeurs de kans om weer met een schone lei te beginnen”, zegt financieel directeur Ton van Veen van Jumbo Groep in De Financiële Telegraaf.

Deze regeling is onderdeel van het convenant franchise supermarkten dat Jumbo Groep Holding woensdag tekende met de Belastingdienst. Dat moet het naleven van fiscale verplichtingen bevorderen door verbeterde transparantie en controle op de opbrengstverantwoording.

Het verdrag volgt op het fraudeonderzoek van fiscale opsporingsdienst FIOD dat in 2012 startte bij ruim honderd voormalige Super de Boer-supermarkten. Bijna dertig winkeliers pleegden fraude door bijvoorbeeld wekelijks niet-bestaande retouren in te boeken, wat de omzet van de winkel drukte. Daardoor kwam 18,3 miljoen euro aan omzet niet in de boeken terecht en liep de fiscus anderhalf miljoen euro mis.

De ondertekening van het convenant geeft houvast in het correct naleven van de fiscale wet- en regelgeving, zegt Van Veen. “We zorgen er zo voor de dat de controlemaatregelen zodanig worden ingericht dat alle partijen meer zekerheid hebben over de volledigheid van de opbrengstverantwoording.”

Daarnaast kan de Belastingdienst door het convenant de omzetverantwoording sneller en eenvoudiger controleren. De fiscus hoopt dat ook andere franchisegevers en –nemers hun handtekening zetten onder het verdrag. Wie dat niet doet, blijft vallen onder de huidige controle van de Belastingdienst.

Eerder:
Fiscus speurt actief naar fraude supermarktbranche

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends