De Bezige Bij belevert boekhandels zelf

Uitgeverij De Bezige Bij levert zijn boeken buiten het traditionele distributiekanaal van CB om. Vijftien boekhandels krijgen sinds eind vorig jaar boeken rechtstreeks van de uitgeverij geleverd, meldt NRC Handelsblad.

De boekhandels krijgen tot 49 procent korting op de boekenprijs, terwijl dat percentage standaard op 42 procent inkoopkorting ligt. In ruil voor die hogere marge krijgt De Bezige Bij meer invloed op wat er in de boekwinkel terechtkomt. Daarmee realiseert de uitgeverij een beter resultaat, stelt commercieel directeur Anne Schroën. “De boekhandels hebben een hogere omzet op onze titels dan vorig jaar en De Bezige Bij zit op het niveau van vorig jaar, terwijl de markt daalt.”

Fabian Paagman, eigenaar van de gelijknamige Haagse boekhandel, is één van de directe afnemers bij De Bezige Bij. Hij vindt het logisch dat uitgevers en boekhandelaren proberen CB te omzeilen. “In die keten blijft een groot deel van de kosten hangen bij CB. Als daar niets verandert zal er toch een soort marktwerking ontstaan.”

Alle uitgeverijen zijn vrij om te kijken hoe het anders kan, geeft CB-directeur Hans Willem Cortenraad aan. Hij is echter sceptisch over het initiatief. “Ze halen de krenten uit de pap: de bestsellers doen ze nu zelf, maar voor de levering van enkele exemplaren en het bevoorraden van kleine boekhandels hebben ze ons heel hard nodig.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!