​‘Bankroet Polare was keerpunt voor boekwinkels’

De boekenbranche in ons land herleeft sinds Polare op de fles ging. “Het faillissement van Polare was een kentering in het boekenvak”, stelt eigenaar Fabian Paagman van de gelijknamige boekhandel in De Telegraaf.

Paagman wijst op de verbouwingen die boekhandels aankondigen of al achter de rug hebben. Zo gaat de Rotterdamse boekwinkel Donner verbouwen en zijn er plannen om een voormalige bioscoop in Breda om te bouwen tot boekhandel. “Ook bij het Utrechtse Broese en het Amsterdamse Scheltema is sprake van nieuwe ontwikkelingen. We zijn allemaal heel blij dat de beeldvorming als zou het afgelopen zijn met de boekwinkel, nu definitief is doorbroken.”

De partijen die de voormalige Polare-winkels doorstartten zijn allemaal gepassioneerde boekenmensen die weten hun klant wil, zegt retaildeskundige Sabien Duetz. “Centraal inkopen en opschalen kan in sommige segmenten heel goed zijn, maar in het boekenvak juist niet”, zegt ze. “Dat is maatwerk.”

Consumenten bezoeken een boekwinkel volgens Duetz niet alleen voor een boek, maar ook voor verstilling. De Maastrichtse Boekhandel Dominicanen en het Zwolse Waanders in de Broeren spelen daar op in door zich te vestigen in voormalige kerkgebouwen. “Klanten willen zich in zo’n zaak graag even onttrekken aan de harde en snelle maatschappij.”

Boekhandelaren moeten hun klanten daarnaast een toegevoegde waarde bieden die verder gaat dan een breed assortiment, aldus Paagman. “De innovatieve boekhandelaar overwint.”

Het boekenconcern Polare ging in februari vorig jaar failliet. De keten was in 2012 ontstaan na een fusie van boekwinkelketens Selexyz en De Slegte. Na het faillissement werd een ruime meerderheid van het Nederlandse winkelbestand doorgestart door voormalig personeel of zelfstandige boekhandelaren.

Boekhandel Dominicanen maakt deel uit van de lijst van achttien coolste boekwinkels ter wereld, samengesteld door CNN. RetailWatching bracht deze ranglijst in beeld.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!