Retailers nemen meer winkelmeters op

De vraag naar winkeloppervlakte in Nederland is in het eerste halfjaar met ruim een kwart toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Waar vorig jaar nog 147,5 duizend vierkante meter werd opgenomen, lag dat in de eerste zes maanden van dit jaar op circa 190 duizend. Dat heeft vastgoedadviseur CBRE vrijdag bekendgemaakt.

De vraag ligt nog wel lager dan in de jaren voor 2013, stelt CBRE. De activiteiten in de verhuurmarkt liggen nog altijd op een laag niveau, maar de sterke daling die vorig jaar werd waargenomen is volgens de vastgoedadviseur tot een einde gekomen.

In het eerste halfjaar werden de meeste winkelpanden verhuurd in Utrecht, gevolgd door Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht en Groningen. De grootste deal werd gesloten in Rotterdam, waar Primark zo’n 13.500 vierkante meter huurde. Van de regionale steden was Leiden goed voor de meeste huurtransacties, vooral dankzij de aantrekkingskracht van zijn historische centrum.

CBRE signaleerde verder enkele eerste Nederlandse winkels van buitenlandse retailers. Zo openden Camp David in Utrecht en Park Lane Mainland in Maastricht. Amsterdam trok alle overige nieuwkomers aan, waaronder Subdued, El Ganso, Imperial en Forever Flawless.

Waar de vraag naar winkeloppervlakte groeide, nam tegelijkertijd de winkelleegstand verder toe. Inmiddels staat bijna 3,5 miljoen vierkante meter leeg, 3,8 procent meer dan eind 2013.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends