Franchisers dagen Bakker Bart voor de rechter

Ruim vijftig van de 183 franchisenemers van Bakker Bart beginnen woensdag een rechtszaak tegen Bart’s Retail. De rechtbank in Arnhem buigt zich dan over de eerste zes dagvaardingen, meldt De Financiële Telegraaf.

Bart’s Retail eist financiële bijdragen die niet in verhouding staan tot de rendementen die de ondernemers behalen, stellen de franchisers. Vooral het huurconditiestelsel is een heet hangijzer in het conflict. “Daardoor gaan franchisers kapot”, aldus de ondernemers.

De huurprijzen voor de winkelpanden zijn vastgesteld als een percentage van de omzet over het jaar 2008, dat een goed jaar was. Sindsdien zien de franchisers hun omzetten dalen, maar hun huren blijven gelijk. “Nu zijn al veertig gezinnen technisch failliet.”

Daarnaast brengt het hoofdkantoor bovenop de franchisevergoeding van acht procent een groothandelsmarge per artikelgroep in rekening. Vooral voor deeg betalen de franchisers naar eigen zeggen enkele tientallen procenten meer dan externe partijen.

Directeur Bart Bargboer van Bart’s Retail wil niet reageren op het conflict zolang de rechtszaak loopt. “Maar wij zien de zaak met veel vertrouwen tegemoet.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!