Spar introduceert in vijf supermarkten bij wijze van proef een serviceloket met geldautomaat van RegioBank. Algemeen directeur Sjaak Kranendonk tekent daarvoor een intentieovereenkomst met directievoorzitter Hans van den Bor van RegioBank. Dat heeft de supermarktketen vrijdag bekendgemaakt.

Spar Holding ging eerder al een samenwerking aan met het ministerie van Binnenlandse Zaken om gezamenlijk de leefbaarheid en zelfredzaamheid van krimpgebieden te versterken. Het serviceloket van RegioBank komt in die plaatsen in Nederland waar voorzieningen verdwijnen.

“De Spar-winkel bekleedt een spilfunctie voor de lokale economie en is een sociale ontmoetingsplek”, aldus Kranendonk. De samenwerking met de bank past volgens hem in de visie van de retailer om diensten en services aan te bieden waar dorpsbewoners behoefte aan hebben. Spar beschikt in verschillende dorpswinkels al over schoenmakers, stomerijen en postagentschappen en geeft herhaalrecepten uit voor de apotheek. “We denken ook aan een spreekuur van de opticien of audicien in de winkel of het uitlenen van boeken”, liet de directeur eerder weten.

De nieuwe servicebalie wordt minimaal een halve dag per week bemand door een zelfstandig adviseur van RegioBank. Klanten kunnen er onder meer terecht voor vragen rondom sparen en betalen. Daarnaast profiteert de lokale economie volgens de twee partijen van de aanwezige geldautomaat, omdat het gepinde geld doorgaans ter plekke wordt uitgegeven.

De proef met bankloketten in buurtwinkels van Spar duurt twee jaar. De ervaringen die op de vijf locaties opgedaan worden, worden gebruikt om in meer dorpen een serviceloket te openen.