C1000-franchisers verliezen kort geding

De C1000-franchisenemers die een kort geding hadden aangespannen tegen Jumbo en Ahold krijgen geen inzage in de afspraken van de concerns. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald, zo schrijft Het Financieele Dagblad.

Het conflict is ontstaan nadat Jumbo eind 2011 C1000 overnam. Jumbo verkocht de huurrechten van 78 C1000-filialen kort daarna aan Ahold. Na de ombouw van de eerste veertig winkels tot Albert Heijn, liep de omzet van veel voormalig C1000-vestigingen terug. De omzet is volgens de franchisenemers in sommige gevallen zo sterk gedaald, dat de exploitatie ‘in het geding’ is.

De 25 franchisenemers wilden inzage in de afspraken tussen beide concerns. Dat moest hen helpen inschatten of de geplande ombouw van hun supermarkten omzetverlies oplevert. Daarnaast wilden ze weten wat hun juridische positie is als ze de ombouw weigerden. Ze vreesden dat het contract wordt beëindigd van de winkels die niet zijn omgebouwd als de C1000-formule in 2015 verdwijnt.

De huurrechten kunnen volgens de rechter niet eenzijdig worden aangepast. Franchisenemers kunnen er vanuit gaan dat de bestaande huurovereenkomsten nog geldig zijn, stelt hij. Daarnaast acht de rechter het niet onaannemelijk dat er bedrijfsgevoelige informatie in de documenten staat die de ondernemers wilden bekijken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!