De winkel als webshopmagazijn

In de VS gebruikt al 84 procent van de vijftig grootste retailketens de winkel voor het ophalen of versturen van online bestellingen. Juist bij de toegenomen online vraag kan de fysieke winkel een grote rol spelen. Het biedt zelfs een voordeel dat de voorlopers, de grote etailers, ontberen!

Laatst bestelde ik ’s avonds laat een boek online en voordat ik de volgende dag de deur uitging, lag het al op de deurmat. Tegenwoordig heel normaal, maar toch. Ik weet niet hóe ze het doen, maar dit is bijna sneller dan het licht.

Als consument maakt het je niet zoveel uit hoe dit achter de schermen geregeld is. Zolang je product maar daar is waar je het hebben wilt op het moment dat jij wilt, tegen de laagst mogelijke prijs. Dat is immers wat je tegenwoordig mag verwachten van een winkelier. We willen niet meer door de regen op zoek naar een parkeerplek om vervolgens in een lange rij te staan om te horen dat het product dat we zoeken niet voorradig is.

Kon je het als retailer een tijdje terug nog zonder webverkoop stellen, nu is dat vrijwel niet meer mogelijk. En alsof dat nog niet ingrijpend genoeg is, zijn de spelregels nu al weer aan het veranderen. Alles is erop gericht hoe snel je je producten daar kunt krijgen waar de klant wil: ‘next-day’ wordt alweer 'same-day’.

Retailers die pas net met internetverkoop starten moeten de concurrentie aangaan met grote etailers met jarenlange ervaring en een track-record in e-commerce. Zij bieden brede keuze, lage prijzen én steeds kortere levertijden. Denk maar aan Amazon, die nieuwe distributiecentra opent zo dicht mogelijk bij stadscentra.

Zijn de dagen van de fysieke winkel dan geteld? Is de toegevoegde waarde niet meer dan een rol vervullen op het gebied van oriëntatie, ‘aanraken/voelen/ruiken’ of marketing?

Nou nee, eerder het tegenovergestelde! In de VS gebruikt al 84 procent van de vijftig grootste retailketens, waaronder Walmart, hun winkels voor het ophalen of versturen van online bestellingen. Juist bij de toegenomen online vraag kan de fysieke winkel een grote rol spelen. Het biedt zelfs een voordeel dat de voorlopers, de grote etailers, ontberen! Steeds meer retailers ontdekken dat het winkelnetwerk en de voorraden die daar liggen, enorme mogelijkheden kunnen bieden bij het vervullen van de wensen van online klanten.

Doordat zij - nog - niet hoeven te investeren in een nieuwe (centrale) locatie kunnen ze de kosten laag houden. Winkelmedewerkers kunnen efficiënter ingezet worden door de online verzendingen klaar te maken, als het rustig is in de winkel. Bovendien hoeven producten niet apart gereserveerd te worden voor het online kanaal; ze zijn direct daar waar ze nodig zijn, altijd dicht bij de klant (onder voorwaarde van een goede realtime voorraadadministratie).

Door kortere afstanden kunnen de producten ook sneller bij de klant zijn. Je ziet al diverse lokale express-vervoerders daar op inspringen. Zowel e-commerce giganten als Google Express en lokale start-ups als City Deliveries richten zich op het zo snel mogelijk bezorgen van artikelen bij klanten vanuit een nabijgelegen (winkel)magazijn.

En als je dan toch zo’n bezorgservice hebt opgezet vanuit je winkel, waarom zou je deze dienst dan niet ook inzetten voor pakjes van andere retailers? Het einde van deze ontwikkeling is nog lang niet in zicht!

Chantal van Gool, senior manager
IG&H Consulting

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!