‘Belastingdeal met Starbucks is staatssteun’

De afspraken tussen de Nederlandse fiscus en Starbucks zijn mogelijk een vorm van staatssteun. Dat stelt de Europese Commissie in een voorlopig rapport na onderzoek naar de fiscale constructie met de Amerikaanse koffieketen.

De Belastingdienst verleende Starbucks een status waardoor deze zogenoemde Starbucks Manufacturing bv altijd dezelfde winst kon realiseren, ongeacht het resultaat. Zo betaalde de koffieketen tussen 2009 en 2012 een winstbelasting van 1,16 miljoen euro bij een omzet van 613 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 26 miljoen euro. Als de fiscus echter het zogenoemde zakelijkheidsbeginsel goed had toegepast, zou de keten over bijvoorbeeld 2010 en 2011 een winst van dertien miljoen euro voor belastingen hebben geboekt, in plaats van de 1,43 miljoen euro die nu in de boeken staat. De overheid heeft dus negentig procent te weinig belasting ontvangen, zo schetst Het Financieele Dagblad.

Uit nader onderzoek moet blijken of de afspraken in strijd zijn met de regels van de OESO. Als dat het geval is, volgt volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) een aanpassing van het beleid. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ontkent de aantijgingen. In een brief aan de Tweede Kamer laat hij weten het officiële rapport met vertrouwen tegemoet te zien. ''Ik heb er vertrouwen in dat dit onderzoek uiteindelijk zal uitwijzen dat er geen sprake is van staatssteun'', aldus Wiebes.

De aankondiging vanuit Brussel volgt op de recente onthullingen van een aantal onderzoeksjournalisten die de fiscale constructies van multinationals inzichtelijk maakten. Zo bleek dat het Nederlandse kledingconcern WE Fashion jarenlang miljoenen aan belastinggeld heeft weggesluisd via Luxemburg.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!