Wibra in opspraak om scheepsinvestering

De Belastingdienst is bezig met een grootschalig onderzoek naar oneigenlijk gebruik van een fiscale regeling die de economie in crisistijd moest stimuleren. Tientallen bedrijven, waaronder winkelketen Wibra, hebben tussen 2009 en 2013 geïnvesteerd in zeeschepen, waarbij ze tijdelijk meer geld terugkregen dan dat ze inlegden. Dat meldt het NRC Handelsblad op basis van bronnen rond de Belastingdienst.

De Nederlandse bedrijven mochten de miljoenen die ze investeerden versneld afschrijven, waardoor direct een grote aftrekpost ontstond. Voor de fiscus dreigt nu echter een strop van zeker een half miljard euro, omdat het voorgeschoten bedrag niet volledig terug wordt gezien. De schepen kunnen namelijk na een paar jaar onder een andere fiscale regeling worden ondergebracht.

Sinds het beëindigen van de regeling eind vorig jaar is de Belastingdienst bezig met onderzoek naar de investeerders. Inspecteurs hebben hen om documenten gevraagd, waaronder de correspondentie met hun advocaten. De regeling ligt volgens bronnen van het NRC Handelsblad zeer gevoelig vanwege de omvang van de bedragen.

Van Dijk Educatie, een grote distributeur van schoolboeken, heeft op zijn beurt een rechtszaak tegen de fiscus aangespannen. Het bedrijf investeerde in 2009 na uitgebreid overleg met de Belastingdienst in twee zeeschepen, maar de aangifte werd later afgewezen. De rechtszaak wordt door experts als testcase gezien voor de andere bedrijven waarnaar onderzoek gedaan wordt. Wanneer de fiscus in het gelijk wordt gesteld, kan wellicht een klein deel van het bedrag teruggehaald worden. Of de investeerders in dat geval ook beboet worden, is onbekend.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!