Aantal speelgoedzaken ruimschoots gehalveerd

Sinds 2003 hebben 450 van de 750 zelfstandige speelgoedwinkels hun deuren gesloten. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Locatus. “Slechts een enkeling durft nog zelfstandig een winkel te openen”, zegt onderzoeksdirecteur Gertjan Slob in het Algemeen Dagblad.

Wanneer een eigenaar met pensioen gaat, is er volgens hem vaak geen opvolger. Daarnaast trekken de economische crisis en de groei van onlineverkoop van speelgoed hun wissel op de branche. In 2013 steeg de omzet van onlineverkoop van speelgoed met 27 procent tot 105 miljoen euro.

De zelfstandige speelgoedzaken zijn te weinig onderscheidend ten opzichte van andere retailers als Action, Kruidvat en bouwmarkten die tegenwoordig ook speelgoed verkopen, zegt sectormanager Dirk Mulder van ING tegen NOS. “Winkeliers denken dat ze met houten speelgoed en dergelijke heel anders zijn.” Hoewel consumenten dergelijk educatief speelgoed belangrijk vinden, kiezen ze toch voor grote ketens zodra het aankomt op de prijs, aldus Mulder.

De komende tien jaar verdwijnt volgens retaildeskundige John Terra van Q&A Research & Consultancy de helft van de zelfstandige speelgoed winkels. De andere helft zou nog kunnen overleven omdat panden in eigendom zijn en de kosten daardoor laag zijn, aldus Terra. “Maar de kans is klein dat een ander het overneemt als de eigenaar met pensioen gaat.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!