De onrust onder grote winkelketens in het centrum Lelystad is het gevolg van de komst van outletcenter Batavia Stad. Dat stelt adviseur Sietske van der Linden van brancheorganisatie INretail. “Laat dit dus vooral een waarschuwing zijn voor steden met outlets of plannen voor outlets zoals in Winschoten, Velsen, Halfweg en Zoetermeer.”

Meerdere grootwinkelbedrijven maakten eind december via een brandbrief bekend Lelystad te verlaten wanneer de gemeente het centrum niet op korte termijn aantrekkelijker maakt. Een aantal van hen zou al hebben besloten om het huurcontract op te zeggen. INretail staat volledig achter de inhoud van de brief, die is ondertekend door onder meer HEMA, H&M, La Place en The Sting. “Er moet heel snel iets gebeuren daar”, aldus Van er Linden.

De gevolgen van Batavia Stad worden volgens haar nu pas duidelijk, doordat Lelystad een planmatig ontwikkelde binnenstad heeft. Daar zie je de klappen volgens haar pas na vijf of tien jaar, omdat retailers na zo’n cyclus kans zien om te stoppen. “Waar dan voorheen een rush van vernieuwing zou ontstaan, ontstaat nu leegstand. Want wie gaat er nog zitten daar?”

De gemeente Lelystad liet al weten de zorgen van de winkeliers te kennen en voor april met een plan van aanpak te komen dat het stadshart aantrekkelijker moet maken. Vanuit INretail is daar een beleidsadviseur bij betrokken, laat Van der Linden weten.