Blokker beschuldigd van 'stille reorganisatie'

FNV Handel heeft deze week vier bijeenkomsten gehouden voor werknemers die zich zorgen maken over de ontwikkelingen bij Blokker Holding. Het retailconcern zou volgens de vakbond bezig zijn met een stille reorganisatie, maar dat wordt door de directie ontkend.

De bijeenkomsten in Amsterdam en Groningen trokken allebei zo’n vijftig mensen, terwijl er ook ruim dertig man aanwezig was in zowel Weert als Rotterdam. “Dat zijn veel verkopers, maar ook leidinggevenden en mensen die al bij Blokker ontslagen zijn”, laat FNV-bestuurder Niels Suijker weten aan RetailNews.

Deze (oud-)medewerkers bevestigen volgens Suijker het beeld dat de vakbond over het retailconcern heeft. Blokker Holding zou bij formules als Blokker, Marskramer, Bart Smit, Intertoys en Xenos stille reorganisaties houden om bijvoorbeeld van dure werknemers af te komen. De directie geeft tegenover Suijker aan zich niet in dat beeld te herkennen, maar dat doet hij af als onzin. “We gaan hierover het gesprek aan met Blokker.”

Het Eindhovens Dagblad wijst er daarnaast op dat het concern enkele vestigingen in de regio heeft gesloten. Zo is een vestiging in Veldhoven al langer dicht, waarna vorige week twee vestigingen in Eindhoven op slot gingen. “Wij bekijken continu waar we vestigingen willen en waar niet”, laat een woordvoerder weten. Zo worden er volgens hem ook winkels geopend, waardoor de markt zich verlegt en andere winkels juist dicht moeten. “Dat is een continu proces, nodig om de winkels gezond te houden.” Het personeel van een gesloten winkel wordt volgens hem in de regel naar andere filialen verplaatst.

Het concern schrapt volgens FNV echter arbeidsplaatsen, zonder zich daarbij aan de wettelijke regels te houden. Bij een ‘normale’ reorganisatie krijgt de ondernemingsraad een adviesaanvraag en worden de bonden uitgenodigd voor overleg over een sociaal plan. Dan wordt door toepassing van het wettelijke afspiegelingsbeginsel bepaald wie er wordt ontslagen. “Daarvan is hier geen sprake”, aldus Suijker.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!