Minister wil af van scheiding retail en horeca

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil het onderscheid tussen een winkel en een café of restaurant opheffen. Hij heeft een voorstel ingediend om in de vier grote steden bij wijze van proef af te wijken van de huidige Drank- en Horecawet.

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben aangegeven vooral af te willen van de bepaling die het in één ruimte verkopen en ter plekke laten nuttigen van alcohol verbiedt. Wanneer de plannen doorgang vinden kan er in winkels in deze gemeenten bijvoorbeeld ook bier en wijn geschonken worden.

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) ziet niets in het voorstel, omdat het alcoholmisbruik in de hand zou werken. De organisatie heeft inmiddels een brief naar de minister gestuurd met het verzoek van de proef af te zien.

Onlangs werd al bekend dat de gemeente Amsterdam de exploitatievergunning die voor horeca in mengformules als Hutspot moet worden aangevraagd gaat afschaffen. “De burgemeester zoekt daarmee naar mogelijkheden om mengformules beter mogelijk te maken”, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse PvdA-fractie na uitleg van Eberhard van der Laan.

Horeca in een mengformule mag momenteel maximaal twintig procent van de oppervlakte innemen. Dat was voor Hutspot te weinig om de horeca-afdeling winstgevend te maken, waardoor de conceptstore afscheid nam van de horecagelegenheid in zijn winkel op de Rozengracht.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!