'Outlet bij TT-circuit funest voor Assen'

Als de plannen voor een outlet van ruim 17.500 vierkante meter bij het TT-circuit doorgaan, nekt dat de binnenstad van Assen. Het plan moet van tafel, aldus voorzitter Jan Meerman van branchevereniging INretail.

De komst van een nieuw outletcentrum is volgens hem alleen gerechtvaardigd als het meer aantrekkingskracht op het bestaande centrum oplevert. De beoogde locatie in Drenthe ligt op zes kilometer afstand van het stadscentrum. Bezoekers van de outlet gaan daarom niet snel ook naar de binnenstad. “Deze situatie is fundamenteel anders dan in Roermond waar de outlet letterlijk tegen de binnenstad aan is gebouwd”, schetst Meerman. “De effecten van outlets buiten de stadscentra van Roosendaal en Lelystad zijn alom bekend." De branchevereniging wees eerder naar outletcentrum Batavia Stad als veroorzaker van de onrust onder grote winkelketens in het centrum van Lelystad. Daar dreigen retailers het centrum te verlaten als de gemeente het winkelgebied niet snel aantrekkelijk maakt. 

Het gemeentebestuur van Assen kan volgens Meerman beter focussen op de ontwikkeling van de binnenstad. “De aantrekkingskracht van binnensteden staat onder druk. Het is wat dat betreft alle hens aan dek.”

Assen heeft een intentieovereenkomst getekend met een aantal investeerders om de mogelijkheden van een outletcenter te onderzoeken. Het koopjescentrum moet plaats bieden aan tweehonderd winkels en jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers trekken. De outlet moet in de zogenoemde Toeristisch Recreatieve Zone Assen-Zuid komen, dat dichtbij de A28 en het TT-circuit ligt. De ontwikkelaar wil in totaal veertig miljoen euro investeren in het koopjescentrum, dat vijfhonderd arbeidsplaatsen moet opleveren.

RetailTrends