Bestedingen stijgen voor derde maand op rij

Consumenten hebben in december een half procent meer uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat is de derde maand op rij met een lichte stijging, zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

In de laatste maand van 2014 werd vooral meer uitgegeven aan fietsen, terwijl consumenten ook 0,6 procent meer hebben besteed aan voedings- en genotmiddelen. De uitgaven aan overige goederen namen met anderhalf procent toe, met name door een toenemend gebruik van gas. Aan diensten werd 0,9 procent meer uitgegeven.

De groei in december werd echter gedrukt door de lagere bestedingen aan auto’s, waardoor 1,8 procent minder werd uitgegeven aan duurzame goederen. In december 2013 kochten consumenten vanwege aflopende belastingvoordelen namelijk veel auto’s.

Verder ligt het consumentenvertrouwen deze maand iets onder dat van januari. Het saldo van het percentage positieve en negatieve antwoorden staat in februari op -7, één punt lager dan in januari. Het oordeel van consumenten over de economie is iets negatiever, waar de koopbereidheid niet is veranderd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!